sobota, 6 kwietnia 2013

Kurczak z rożna w ziołach

Ten weekend w naszym domu  jest pod  hasłem drobiu :) Ta metoda pieczenia kurczaka przypadła mi do gustu ze względu na końcowy efekt a mianowicie  bardzo soczyste mięsko:) Zapraszam na kurczaka z rożna w moim wykonaniu.





Składniki:
Cała tuszka kurczaka ok 1,5 kg
Czosnek (opcjonalnie)
Tymianek
Oregano
Słodka papryka
2 łyżki oliwy

Wykonanie:
Kurczaka natrzeć dokładnie ziołami papryką  i czosnkiem. Pozostawić na min 30 min- u mnie stał całą noc. Związać skrzydła i udka  na krzyż i posmarować oliwą. Nadziać na ruszt i piec przez 50 min w 220 stopniach następnie 30 min w 140. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz